Een vrijstaand huis kopen in Hongarije

Wie in Nederland of België woont en droomt over een vrijstaand huis maar dat niet kan betalen, zou eens naar de prijzen van vrijstaande huizen in Hongarije kunnen kijken. Je koopt in Hongarije al een vrijstaand huis vanaf een 20.000 tot 30.000 euro en meestal zit daar een groot stuk grond bij, al snel een 3.000 a 5.000 vierkante meter. Dat is zeker het geval als je een boerderij ( tanya ) in Hongarije koopt, bijvoorbeeld in Zuid-West Hongarije of Noord-Hongarije. Daar zit bijna altijd een groot stuk land bij.

SNP wandelvakanties banner

Wij, Sheena en Hans, name de stap in 2015 en wonen nu in een vrijstaand huis in Hongarije, omgeving Tiszameer. Daar hebben we inmiddels een grote moestuin, boomgaard en kas en kunnen we wat betreft groente en fruit al zelfvoorzienend leven. We verbouwen de groente en fruit op ecologische wijze, en hebben water uit eigen bron. Daarnaast staat er in onze tuin een grote walnootboom en vele fruitbomen en andere notenbomen. Hongarije is zeker een land waar je, als je groene vingers hebt en een beetje handig bent, kunt wonen als je zelfvoorzienend wilt leven. Of je nu een duurzame en bewuste consument bent die vrij wil wonen of gewoon voor weinig geld een vrijstaand huis wil kopen, Hongarije biedt je veel kansen.

Wat is Hongarije voor een land?

Als je, net als wij, overweegt in Hongarije te gaan wonen en daar misschien een huis wilt kopen, is het fijn om te weten hoe het daar is. Ook al is Hongarije lid van de Europese Unie en land is zeker anders dan Nederland of België. Om te beginnen met de taal. Hongaars ( Magyar ) is een hele moeilijke taal en dat kan voor velen een barrière zijn. In de meeste plaatsen op het platteland, spreken mensen geen Engels of Duits. In de steden beperkt. Verder is het goed om te weten dat de meeste Hongaren vriendelijk en hulpvaardig zijn, en dat heb je ook wel nodig als je in of buiten een dorp gaat wonen met Hongaren. Hongaren zijn hardwerkende mensen, de fruitteelt en akkerbouw is belangrijk. Het inkomen van een gewone Hongaar bedraagt zo een 400 a 500 euro per maand, grootverdieners, bijvoorbeeld artsen en tandartsen verdienen misschien tussen de 1.000 en 1500 euro per maand. Het openbaar vervoer in Hongarije is goed, er zijn goede treinverbindingen en busverbindingen. De wegen zijn slecht, als je je met je eigen auto wilt verplaatsen dan heb je vaak te maken met slechte wegen. dat geldt niet voor de snelwegen waar je een vignet voor moet kopen om op te mogen rijden. Boodschappen en benzine zijn in Hongarije zo een 20 % goedkoper, er zijn grote supermarkten zoals de Tesco, Lidl en Spar, je kunt daar bijna alles kopen. Dit is zomaar een geschetst beeld. Het maakt per regio veel uit hoe de omgeving er uit ziet en hoe de mensen zijn. Echter, als je een vrijstaand huis in Hongarije wilt kopen, in bijna alle regio’s in Hongarije zijn huizen erg goedkoop. Alleen als je een vrijstaand huis, villa of vakantiehuis rond het Balatonmeer wilt kopen, liggen de prijzen wat hoger.

vipio dagaanbieding banner

Wat heb je nodig om een huis in Hongarije te kunnen kopen?

Als buitenlander is het in de meeste gevallen toegestaan een huis te kopen. Zeker binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom heb je te maken met regels die onder andere aangeven dat je als buitenlander geen huis of boerderij mag kopen met veel grond of landbouwgrond. Verder heb je contant geld nodig en moet je weten dat je geen hypotheek kunt krijgen. Als je onvoldoende eigen geld hebt om een eigen, vrijstaand huis in Hongarije te kopen, is een huis in Hongarije via huurkoop kopen een goede oplossing. Op onze website huis kopen Hongarije vind je alle informatie over de huurkoop constructie in Hongarije. Lees hier meer over hetkopen van een huis in Hongarije via huurkoop. En als je helemaal geen eigen geld hebt, kan je altijd nog een vrijstaand huis in Hongarije huren. Voor een 200 a 300 euro in de maand, huur je er een vrijstaand huis of boerderij!

TUI Fair Travel banner