Ecotoerisme, duurzaamheid op reis

Eco Toerisme is de meest pure vorm van duurzaam toerisme. Je vindt deze duurzame vorm van toerisme onder andere bij TUI Fair Travel. Toerisme met respect voor mens, natuur en milieu.

SNP wandelvakanties banner

Wat is ecotoerisme?

De scheidslijn tussen Eco toerisme en duurzaam toerisme is lastig vast te stellen. Ecotoerisme is duurzaam en is altijd op de natuur, natuurbehoud en dieren gericht, terwijl duurzaam toerisme altijd kleinschalig is en met respect, mensen, natuur en dieren te maken heeft. Toch maken reisorganisaties in hun aanbod wel degelijk onderscheid tussen reizen die vallen onder de noemers Ecotoerisme en duurzaam toerisme.. Vaak wordt de natuur beschermd door beheerder die worden betaald vanuit de inkomsten van het Ecotoerisme.

vipio dagaanbieding banner

prachtige kust van Madeira

SNP Natuurreizen en Ecotoerisme

Indien je Ecotoerisme in de praktijk wilt ervaren zou je één van de Natuur reizen kunnen boeken bij SNP Natuurreizen. Bij SNP staat de natuur centraal en veel reizen worden georganiseerd met het doel de natuur te behouden en jou als toerist het besef bij te brengen dat verantwoord reizen en natuurbehoud mogelijk is. Met jouw financiële bijdrage aan natuurbehoud wordt er ook duurzame werkgelegenheid gecreëerd en dat is ook een kenmerk van Ecotoerisme. Kijk ook eens naar de mogelijkheden een rondreis Suriname te boeken, ook goed voor het duurzaam- en ecotoerisme.


Eco lodges.

SNP Reizen, bij SNP Reizen reis je op een duurzame manier en verblijf je regelmatig in Eco lodges. SNP Reizen organiseert vele soorten natuurreizen, vogelreizen, fietsvakanties en wandelreizen. Ook voor een vakantie Frankrijk. Zoek je een Eco Lodge in een bepaald land, vul dan bij de zoekmachine in “Eco Lodge” in combinatie met het land waar je een Eco Vakantie wilt doorbrengen. Ook kan je bij SNP een huttentocht boeken

Wandelen in Schotland

Rondreizen in kader Ecotoerisme

Voor veel landen is Ecotoerisme belangrijk, zo ook voor Costa Rica, Canada en Australië. Indien je bijvoorbeeld een rondreis Costa Rica boekt, draag je bij aan het natuurbehoud in dat prachtige land en al helemaal als je zo een Natuur rondreis bijvoorbeeld via TUI of SNP Reizen boekt. Een gedeelte van de door jou betaalde reissom komt ten goede aan het natuurbehoud en stimuleert het Ecotoerisme Costa Rica, ook in het kader van duurzame werkgelegenheid. Kijk ook eens naar de mogelijkheden een rondreis Suriname te boeken, ook goed voor het natuurbehoud en duurzame werkgelegenheid in Suriname.


Tui Fair Travel en Ecotoerisme

TUI heeft met haar label “Fair Travel “een extra bijdrage geleverd aan ecotoerisme en duurzaam toerisme. Alle reizen, rondreizen en groepsreizen die onder dat label “TUI Fair Travel” vallen zijn meer verantwoord en leveren vaker een bijdrage een Eco Toerisme.
TUI schrijft zelf over haar missie en visie “duurzaam toerisme”. Als je een TUI fair travel vakantie boekt, draag je bij aan de lokale economie en verduurzaming van je bestemming. TUI heeft onder andere Fair Travel bestemmingen in Curaçao en Kaapverdië.


Verdere uitleg Ecotoerisme

We zullen hieronder proberen het begrip Eco Tourisme verder uit te leggen en met wat praktische voorbeelden te komen. Denk aan een ecologische camping, ecologisch vakantiehuis of ecolodge. Een ding is zeker, alleen duurzaam toerisme waaronder ecotoerisme draagt bij aan het behoud van de natuur in onbekende vakantiegebieden. Natuurbescherming en vakantie, het kan prima samen gaan als we een aantal belangrijke regels in acht nemen en respect voor de natuur en moeder aarde hebben. Ga op ecotoerisme en combineer veel vakantieplezier met duurzaamheid en een bescherming van de natuur.

huisje aan het water in de natuur

Ecotoerisme en ecologische vakantiehuisjes

Een ecologisch vakantiehuisje huren? Wie zelf zijn vakantie wil organiseren en op zoek is naar een eco vakantiehuisje, duurzame vakantiewoning of vrij gelegen vakantiehuisje in het bos, moet zeker eens het aanbod groene vakantiehuisjes van Natuurhuisje.nl bekijken. Daar vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, op stilteplekken en ver weg van het massa toerisme. Ideaal voor rustzoekers, natuurliefhebbers en mensen die een eco vakantie willen boeken.

Ecotoerisme, Mens en natuur hebben elkaar nodig

EcoToerisme en de natuur zijn nauw verbonden. De mens heeft de natuur nodig. Zonder natuur geen mensen. Andersom heeft de natuur de mens ook nodig. Goed en verstandig natuurbeheer is belangrijker dan ooit. De natuur zorgt voor rust en balans. De natuur zorgt ook voor ontspanning, schone lucht, medicijnen, voedsel en veel meer. Bij ecotoerisme draait alles om een win/win situatie. De toerist geniet van een ongerepte natuur, betaalt de plaatselijke gids voor zijn diensten, maakt kennis met de plaatselijke bevolking en overnacht in eenvoudige verblijven zoals tenten, blokhutten, boomhutten, midden in de natuur. Als tegenprestatie zorgt de plaatselijke bevolking met liefde voor diezelfde natuur. Kijk eens naar de Aboriginals in Australië, die geven al honderden jaren het goede voorbeeld. Natuurbescherming zit bij sommige volkeren in de genen! Kijk eens naar de reizen van Djoser, altijd met respect voor mens, dier en milieu.

Peru wildleven

Onze aarde

Ecotoerisme, bron van inkomsten behoud natuurgebieden. Onze aarde staat onder zware druk. Bossen en leefgebieden van dieren en planten verdwijnen, oceanen en zeeën raken steeds meer vervuild. Het klimaat verandert wat mede komt door de opwarming van de aarde. De wereldbevolking blijft groeien, mens en natuur zijn met elkaar in concurrentie en leven steeds vaker op gespannen voet met elkaar. Ecotoerisme helpt beschermde natuurgebieden in stand te houden want door de inkomsten van Ecotoerisme kunnen gebieden worden beschermd, kan er wat gedaan worden tegen stropers en kan er aandacht zijn voor de biodiversiteit. Kijk eens naar de reizen van SNP Reizen, ter bevordering van het ecotoerisme!


Ecotoerisme en bescherming en behoud van de natuur

Ecotoerisme beschermt de natuur. De natuur is een perfecte gastheer als het om Eco toerisme gaat. Wat is er mooier dan een Eco Lodge aan de rand van het regenwoud te huren en met een ervaren gids een bos in te gaan, een berg te beklimmen of in de oceaan met dolfijnen te zwemmen? Of bij een gezin in Peru, Bolivia, Nepal of Costa Rica een zorgvuldig bereide maaltijd te nuttigen met ingrediënten uit de omgeving? Eco Toerisme is op een verantwoorde en duurzame manier genieten van een vakantie in de natuur, op afstand dieren bekijken en te kennis te maken met de plaatselijke bevolking. EcoToerisme is meestal kleinschalig, duurzaam en verantwoord.

Costa Rica waterval

Reizen in harmonie met de natuur.

Op vakantie gaan in harmonie met de natuur. Eco toerisme zorgt voor inkomsten zodat de plaatselijke bevolking de natuur zal beschermen in plaats van vernietigen. Eco toerisme zorgt ervoor dat dieren niet uitgeroeid maar beschermd worden. Eco toerisme is, mits kleinschalig en duurzaam, een antwoord op de bescherming van natuur en dieren en biedt een toekomst aan vele duizenden mensen die hun werk maken van Eco toerisme als gids, kok, natuurbeschermer, chauffeur, gastheer, gastvrouw, leverancier van producten of diensten of gewoon als mens.


Dieren en Ecotoerisme

Veel diersoorten met uitsterven bedreigd. Er komen de laatste tijd alarmerende berichten over het uitsterven van vele diersoorten. De leefgebieden van dieren worden kleiner en kleiner. Er is een strijd gaande tussen steeds grotere bevolkingsgroepen en bijna rechteloze dieren. Ecotoerisme kan ook een rol spelen bij het behoud van diersoorten. Kijk naar de gorillareservaten waar gorilla’s in natuurgebieden beschermd worden tegen stropers met de gelden welke het eco toerisme oplevert. Het Jane Goodall instituut in Nederland zet zich ook in voor bescherming van deze prachtige dieren. Ook dieren hebben de natuur hard nodig, zonder natuur geen dieren. Zonder natuur en dieren geen wereld, geen aarde.

Behoud en bescherming bedreigde diersoorten

Eco Toerisme kan een belangrijke rol spelen als het om behoud van de dieren gaat. Er zijn veel bedreigde diersoorten helaas. Door middel van Eco Toerisme kunnen natuurgebieden worden beschermd, afgeschermd en beheerd en kunnen dieren er veilig leven. Zo kunnen stropers op afstand gehouden worden en kunnen er optimale omstandigheden voor dieren gecreëerd worden. Eco Toerisme kan dus bijdragen aan het behoud van diersoorten.

schilpadden tortuguero Costa Rica

CO2 compensatie voor vliegreizen

Indien je een verre reis wilt maken, ontkom je er vaak niet aan, vliegen. Je kunt je vliegreis gedeeltelijk CO2 compenseren maar laten we eerlijk zijn. Wie naar een verre bestemming vliegt, vervuilt. Tegelijkertijd maak je het door dit soort reizen mede mogelijk dat Ecotoerisme kan blijven bestaan en draag je ook weer bij aan natuurbescherming en duurzame werkgelegenheid.


Heeft het Green Key keurmerk iets met Ecotoerisme te maken?

Het Green Key keurmerk is in het leven geroepen om de reisbranche duurzamer te maken maar staat feitelijk los van Ecotoerisme. Ook in Nederland en België hebben veel hotels en resorts het Green Key Keurmerk. Lees hier wat Green Key is en waar het keurmerk voor staat.

Grizzly beer in Canada

Ecotoerisme altijd kleinschalig

Projecten die met ecotoerisme te maken hebben zijn meestal kleinschalig maar Ecotoerisme op zich kan ook grootschalig zijn. Dat zie je bijvoorbeeld in een land als Costa Rica waar deze vorm van duurzaam toerisme uiterst belangrijk is.

Organisaties die opkomen voor het behoud van de Natuur

Zonder organisaties die opkomen voor de natuur en dieren, geen ecotoerisme. Word lid van het Wereld Natuurfonds en/of GreenPeace om deze goede doelen te steunen. Wereld Natuur Fonds www.wnf.nl, Greenpeace www.greenpeace.nl

Ecotoerisme en ecologische campings

Ecologische campings dragen zeker bij aan Ecotoerisme. Je vindt de bekendste ecologische campings in de Groene Vakantiegids. Ook voor een ecologische camping in Frankrijk, Italië of Portugal.

camping met de hond

Duurzame en biologische producten horen bij Ecotoerisme

Wie voor ecotoerisme en duurzaamheid gaat, gaat natuurlijk ook voor duurzame en biologische producten. Biologische producten worden zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld, met aandacht en liefde, zoals het hoort.


TUI Fair Travel banner