Ecotoerisme, duurzaamheid op reis

Eco Toerisme is de meest pure vorm van duurzaam toerisme.

Wat is ecotoerisme?

De scheidslijn tussen Eco toerisme en duurzaam toerisme is lastig vast te stellen. Eco toerisme is duurzaam en is altijd op de natuur en dieren gericht, terwijl duurzaam toerisme altijd kleinschalig is en met respect, mensen, natuur en dieren te maken heeft. Toch maken reisorganisaties in hun aanbod wel degelijk onderscheid tussen reizen die vallen onder de noemers Eco toerisme en duurzaam toerisme.

We zullen hieronder proberen het begrip Eco Tourisme verder uit te leggen en met wat praktische voorbeelden te komen. Denk aan een ecologische camping, ecologisch vakantiehuis of ecolodge.

Eén ding is zeker, alleen duurzaam toerisme waaronder ecotoerisme draagt bij aan het behoud van de natuur in onbekende vakantiegebieden. Natuurbescherming en vakantie, het kan prima samen gaan als we een aantal belangrijke regels in acht nemen en respect voor de natuur en moeder aarde hebben. Ga op ecotoerisme en combineer veel vakantieplezier met duurzaamheid en een bescherming van de natuur.

SNP wandelvakanties banner

Eco Toerisme en eco vakantiehuisjes

Een ecologisch vakantiehuisje huren?

Wie zelf zijn vakantie wil organiseren en op zoek is naar een eco vakantiehuisje, duurzame vakantiewoning of vrijgelegen vakantiehuisje in het bos, moet zeker eens het aanbod groene vakantiehuisjes van Natuurhuisje.nl bekijken.

Daar vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, op stilteplekken en ver weg van het massa toerisme. Ideaal voor rustzoekers, natuurliefhebbers en mensen die een eco vakantie willen boeken.

Kijk ook eens naar de ecologische vakantiehuisjes van Natuurhuisje.nl

 

 

Ecotoerisme, Mens en natuur hebben elkaar nodig


EcoToerisme en de natuur zijn nauw verbonden.SNP Vogelreizen

De mens heeft de natuur nodig. Zonder natuur geen mensen. Andersom heeft de natuur de mens ook nodig. Goed en verstandig natuurbeheer is belangrijker dan ooit. De natuur zorgt voor rust en balans. De natuur zorgt ook voor ontspanning, schone lucht, medicijnen, voedsel en veel meer.

Bij ecotoerisme draait alles om een win/win situatie.

De toerist geniet van een ongerepte natuur, betaalt de plaatselijke gids voor zijn diensten, maakt kennis met de plaatselijke bevolking en overnacht in eenvoudige verblijven zoals tenten, blokhutten, boomhutten, midden in de natuur. Als tegenprestatie zorgt de plaatselijke bevolking met liefde voor diezelfde natuur. Kijk eens naar de aboriginals in Australië, die geven al honderden jaren het goede voorbeeld. Natuurbescherming zit bij sommige volkeren in de genen!

Kijk eens naar de reizen van Djoser, altijd met respect voor mens, dier en milieu.

 

 

Onze aarde


EcoToerisme, bron van inkomsten behoud natuurgebieden

Onze aarde staat onder zware druk. Bossen en leefgebieden van dieren en planten verdwijnen, oceanen en zeeën raken steeds meer vervuild. Het klimaat verandert wat mede komt door de opwarming van de aarde. De wereldbevolking blijft groeien, mens en natuur zijn met elkaar in concurrentie en leven steeds vaker op gespannen voet met elkaar. EcoToerisme helpt beschermde natuurgebieden in stand te houden want door de inkomsten van Eco Toerisme kunnen gebieden worden beschermd, kan er wat gedaan worden tegen stropers en kan er aandacht zijn voor de biodiversiteit. 

Kijk eens naar de reizen van SNP Reizen, ter bevordering van het ecotoerisme!

 

SNP Natuurreizen Alaska

Eco toerisme en bescherming en behoud van de natuur

Ecotoerisme beschermt de natuur.

De natuur is een perfecte gastheer als het om Eco toerisme gaat. Wat is er mooier dan een Eco Lodge aan de rand van het regenwoud te huren en met een ervaren gids een bos in te gaan, een berg te beklimmen of in de oceaan met dolfijnen te zwemmen? Of bij een gezin in Peru, Bolivia,Nepal of Costa Rica een zorgvuldig bereide maaltijd te nuttigen met ingrediënten uit de omgeving? Eco Toerisme is op een verantwoorde en duurzame manier genieten van een vakantie in de natuur, op afstand dieren bekijken en te kennis te maken met de plaatselijke bevolking. Eco Toerisme is kleinschalig, duurzaam en verantwoord. Op vakantie gaan in harmonie met de natuur.

Eco toerisme zorgt voor inkomsten zodat de plaatselijke bevolking de natuur zal beschermen in plaats van vernietigen. Eco toerisme zorgt ervoor dat dieren niet uitgeroeid maar beschermd worden. Eco toerisme is, mits kleinschalig en duurzaam, een antwoord op de bescherming van natuur en dieren en biedt een toekomst aan vele duizenden mensen die hun werk maken van Eco toerisme als gids, kok, natuurbeschermer, chauffeur, gastheer, gastvrouw, leverancier van producten of diensten of gewoon als mens.

Dieren en Eco Toerisme

Veel diersoorten met uitsterven bedreigd

Er komen de laatste tijd alarmerende berichten over het uitsterven van vele diersoorten. De leefgebieden van dieren worden kleiner en kleiner. Er is een strijd gaande tusssen steeds grotere bevolkingsgroepen en bijna rechteloze dieren.  Ecotoerisme kan ook een rol spelen bij het behoud van diersoorten. Kijk naar de gorillareservaten waar gorilla’s in natuurgebieden beschermd worden tegen stropers met de gelden welke het eco toerisme oplevert.   Het Jane Goodall instituut in Nederland zet zich ook in voor bescherming van deze prachtige dieren.

Ook dieren hebben de natuur hard nodig, zonder natuur geen dieren. Zonder natuur en dieren geen wereld, geen aarde. Eco Toerisme kan een belangrijke rol spelen als het om behoud van de dieren gaat. Door middel van Eco Toerisme kunnen natuurgebieden worden beschermd, afgeschermd en beheerd en kunnen dieren er veilig leven. Zo kunnen stropers op afstand gehouden worden en kunnen er optimale omstandigheden voor dieren gecreëerd worden. Eco Toerisme kan dus bijdragen aan het behoud van diersoorten.

 

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen 

Organisaties die opkomen voor het behoud van de Natuur

Zonder organisaties die opkomen voor de natuur en dieren, geen ecotoerisme.

Word lid van het Wereld Natuurfonds en/of GreenPeace om deze goede doelen te steunen.

Wereld Natuur Fonds www.wnf.nl

Greenpeace www.greenpeace.nl

Eco lodges

SNP Reizen, bij SNP Reizen reis je op een duurzame manier en verblijf je vaak in eco lodges. SNP Reizen organiseert vele soorten natuurreizen, vogelreizen, fietsvakanties en wandelreizen

Zoek je een Eco Lodge in een bepaald land, vul dan bij de zoekmachine in “Eco Lodge” in combinatie met het land waar je een eco vakantie wilt doorbrengen.

 

Noorderlicht reizen SNP 

Eco toerisme en ecologische campings

Ecologische campings dragen zeker bij aan Ecotoerisme.  Je vindt de bekendste ecologische campings in deGroene Vakantiegids. Hieronder een voorbeeld van een ecologische camping in Italië.

Camping Burciano Di Sotto in Italië.

De ecologische en zeer mooi gelegen camping Burciano Di Sotto ligt op de grens van Umbrië en Toscane. De ecologische camping ligt op 550 meter achter de bergen en rondom de camping liggen bossen en olijfgaarden. Een rustige en vredige plek. Om de rust te bewaren, worden er slechts 15 tenten of ongeveer 40 personen op de natuurlijke camping toegelaten. Er is drinkwater uit een eigen bron en een natuurzwembad.

Deze ecologische camping heeft geen electriciteit, wel een goed ecologisch systeem waaronder afvalscheiding, ecologische moestuin, natuurlijke watervoorzieningen, enzovoort. Ook zijn er veel biologische producten verkrijgbaar waaronder zelf gebakken brood. Gratis wandel- en fietsroutes.

Reis je met de trein? Dan kampeer je ecologisch met 10 % korting.

Website: www.luciatours.nl/camping_burciano.html

 

Duurzame en biologische producten horen bij Ecotoerisme

Wie voor ecotoerisme en duurzaamheid gaat, gaat natuurlijk ook voor duurzame en biologische producten. Biologische producten worden zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld, met aandacht en liefde, zoals het hoort.