Waarom duurzaam Toerisme?
Duurzaam toerisme heeft de toekomst.

SNP wandelvakanties banner

Steeds meer touroperators en reisorganisaties bieden duurzame vakanties aan, terwijl ook duurzaam reizen steeds belangrijker wordt. Maar wat is duurzaam toerisme nu eigenlijk en hoe maak je een vakantie duurzaam? Op deze website leggen we uit wat duurzaam toerisme is, welke organisaties zich onder meer met duurzaam toerisme bezig houden en waar je een zo duurzaam mogelijke vakantie kunt boeken.

Wat is duurzaam toerisme?


Koningaap - Groepsreizen

Is er een definitie voor duurzaam toerisme?

vipio dagaanbieding banner

Er is niet een duidelijke definitie voor duurzaam toerisme. We weten echter wel wat we ermee bedoelen. Met duurzaam toerisme bedoelen we dat we tijdens onze vakantie zo veel mogelijk rekening houden met mens, dier en milieu en als we gebruik maken van een vervoermiddel dit zo milieuvriendelijk doen. En als het even kan maken we ook tijdens onze vakantie gebruik van duurzame producten. En natuurlijk is kinderarbeid, prostitutie, misbruik van dieren, het beschadigen van de natuur, enzovoort, uit den boze. Maar met duurzaam toerisme bedoelen we ook dat we zoveel mogelijk overnachten in kleinschalige accommodaties, gebruik maken van de diensten van de lokale bevolking, in plaatselijke winkeltjes onze boodschappen kopen en eten in plaatselijke restaurants. Kortom , duurzaam toerisme is vakantie houden in harmonie met mens, dier en natuur, de plaatselijke bevolking tijdens je vakantie steunen en zo milieuvriendelijk mogelijk leven en reizen.

Duurzaam toerisme en yoga

Veel mensen die yoga beoefenen kiezen voor een duurzame vakantie. Ze boeken hun vakantie bij reisorganisaties als djoser en mambo. Als yoga beoefenaar kan je ook een yoga retreat, yoga weekend of yoga vakantie boeken. In bijna alle landen van de wereld kun je kiezen uit een groot aanbod yogareizen. Bij yogareizen of yogaweekend wordt er vaak biologisch gegeten.

Duurzaam toerisme en vrijwilligerswerk


Steeds meer duurzame reisorganisaties bieden individuele reizen of groepsreizen aan welke je kunt verlengen door deelname aan een vrijwilligersproject in bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, India of Nepal. Het voordeel van zo’n vakantie en vrijwilligersproject in een ontwikkelingsland is dat je zeer voordelig je vakantie kunt verlengen en tegelijk wat kunt betekenen voor de mensen in zo’n ontwikkelingsland. En de ervaring die je er op doet, neem je voor je hele leven mee. Je wordt een ander mens, komt tot andere inzichten en waardeert meer wat je in het rijke Nederland allemaal hebt. Duurzaam toerisme en vrijwilligerswerk zijn een perfecte combinatie. In ons adres overzicht staan duurzame reisorganisaties genoemd die reizen organiseren met de mogelijkheid hier een vervolg aan te geven middels deelname aan zo´n vrijwilligersproject.

Duurzaam reizen en CO2 compensatie

Hoe goed we ook proberen te leven, we vervuilen allemaal en verbruiken energie welke voor CO2 uitstoot zorgt met het broeikaseffect en klimaatsverandering tot gevolg. En als we op vakantie gaan en van de auto of het vliegtuig gebruik maken, zorgen we voor extra veel CO2 uitstoot.

Gelukkig kunnen we deze CO2 uitstoot compenseren door bijvoorbeeld de aanplant van bomen, het investeren in duurzame energie projecten of het opkopen van CO2 rechten van bedrijven. We kunnen een vakantie zo duurzamer maken en deze CO2 neutraal maken. Sommige luchtvaartmaatschappijen en touroperators bieden vliegreizen en vakanties aan die door hen CO2 neutraal zijn gemaakt. Wil je, particulier of zakelijk, je vakantie nog duurzamer maken door de aankoop van CO2 rechten, de aanplant van bomen of de investering in duurzame energie?

Via de volgende organisaties kan je onder andere een vakantie CO2 neutraal maken:

Stichting Trees For All www.treesforall.nl

Sitchting Natuur en Milieu www.natuurenmilieu.nl

Een goedkope vliegticket boeken met milieucompensatie?  Dan kan via goedkope vliegtuigtickets.

Backpacken

Backpacken kan een duurzame vorm van toerisme zijn. Zeker als er veel met de trein en fiets gereisd wordt of er sprake is van een wandelvakantie.  Bacpacken is ook een relatief goedkope manier om de wereld te verkennen en kennis te maken met andere culturen en volken. Het is echter wel belangrijk dat je als backpacker een goede reisverzekering afsluit. Het backpacken of maken van een wereldreis is niet zonder risico’s. Een goede backpackers verzekering vindt je op de website www.backpackers-reisverzekering.nl.  Hier vind je niet alleen informatie over deze reisverzekering maar ook over backpacken en verzekeringen in het algemeen. Je kunt deze verzekering voor backpackers zelf samenstellen en zo de premie eenvoudig binnen je budget houden.

Nivon

Nivon Reizen: Samen Doen, Mee Maken!

Nivon Reizen zijn geliefd bij mensen die sociaal, buiten en actief willen zijn. Met elkaar nieuwe werelden ontdekken is een geweldige ervaring. Samen met de andere deelnemers bepaal je binnen de kaders van de reis welke activiteiten je ontplooit of hoe je deze invult. Je komt ontspannen, met een rugzak of koffer vol ervaringen weer thuis. Dus wil je je eigen batterij opladen aan een andere horizon? Zoek een Nivonreis uit die bij je past en er gaat een wereld voor je open.  Met de keuze voor een Nivonreis kies je voor natuur en cultuur met de kans om de omgeving en haar bewoners van dichtbij te leren kennen. Je kunt lekker buiten actief zijn, maar ook ontspannen, kletsen, eten en spelletjes doen of wat je nog meer bedenkt. De reizen worden begeleid door geselecteerde en opgeleide vrijwilligers die zorgen voor ondersteuning. Dit zijn mensen zoals jij en ik die vanuit passie en enthousiasme doen wat ze leuk vinden en anderen daar graag in meenemen.

Kenmerk van Nivonreizen is de sociale plus: mensen die genieten van een goed evenwicht tussen samen sociaal actief, maar wel met behoud van de eigen kleur. Met elkaar treed je buiten de paden van het massatoerisme. Veel reizen gaan juist naar het onbekende achterland. Je ervaart de pure cultuur en natuur van een gebied. We reizen zoveel mogelijk op een natuur- en milieuvriendelijke wijze. Veel reizigers gaan meer dan één keer met een Nivonreis mee, omdat ze de bestemming, de manier van reizen en de sfeer in de groep als unieke combinatie zien.

Website: Nivonreizen.nl

Better Places

Better Places gelooft dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. Better Places brengt je daarom rechtstreeks in contact met reisspecialisten over de hele wereld. Lokale, kwalitatief goede reisexperts met een passie voor reizen en respect voor de natuur en de bevolking. Met de reisideeën die je kunt opdoen op de site, bouw je samen met de lokale expert je eigen reis op maat. Door deze manier van boeken komt er meer geld op de bestemming terecht en betaal je een lagere prijs. Met Better Places reis je op een actieve manier, al wandelend en fietsend ervaar je veel meer van een land dan vanuit een bus. Onze lokale reisspecialisten hebben veel ervaring in het samenstellen van reizen voor gezinnen met kinderen. Better Places is aangesloten bij SGR en ANVR en biedt reizen aan naar Zuid-Afrika, Thailand, Cambodja, Vietnam, Costa Rica, Nicaragua, Indonesië, Bhutan, Peru, Ladakh en Mongolië

Reizen met de trein

Met de trein reizen is een milieuvriendelijke en relatief goedkope manier van vervoer naar je vakantiebestemming. Je kunt zelfs met een autoslaaptrein je auto meenemen naar je vakantie bestemming en zo uitgerust op je vakantie bestemming aankomen.

Hieronder vind je informatie over reizen met de trein naar je vakantiebestemming.

  

Duurzaam Toerisme Oost Afrika, Matoke Tours

Duurzaam op reis met Matoke Tours!

Reizen is de beste manier om de wereld te verkennen met al haar verscheidenheid aan natuur en cultuur. Matoke Tours wil u graag laten verwonderen over al het moois wat Oost – Afrika te bieden heeft! Dit willen we echter op een verantwoorde manier doen zodat uw bezoek op een positieve manier bijdraagt aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van het land dat u bezoekt. Ook proberen we de negatieve invloeden van toerisme (want die zijn er helaas ook) tot een minimum beperken. Uiteindelijk willen we er samen met u voor zorgen dat ook vele generaties na u kunnen genieten van onze prachtige planeet!

Matoke Tours is er bijzonder trots op dat we door een jury van Uganda Wildlife Authority, The Ugandan Tourism Board, US Aid en UCOTA zijn uitverkoren in de top 3 van meest duurzame reisorganisaties in Uganda (2e)!

U kunt hieronder meer lezen over wat Matoke Tours doet om deze mooie erkenning te hebben mogen ontvangen. Hier kunt u zelf meer lezen over deze uitverkiezing.

Wat is duurzaam toerisme eigenlijk?

Duurzaam toerisme is toerisme dat bijdraagt aan:

Behoud en versterking van de natuur, de biodiversiteit en van het cultureel en agrarisch erfgoed.

De culturele en sociale uitwisseling met de (lokale) bevolking.

Het behoud en versterking van de plaatselijke economische ontwikkeling en werkgelegenheid.

Matoke Tours is een kleinschalige reisorganidatie die werk maakt van duurzaam toerisme in Oost-Afrika

Duurzaam geld besparen

 Duurzaam toerismeis een manier om geld te besparen want duurzaam op vakantie gaan en overnachten bij de plaatselijke bevolking en eten in plaatselijke restaurants is veelal voordeliger. Er zijn veel meer manieren om duurzamer te leven en geld te besparen. Wanneer u op vakantie gaat, kan dit op een duurzame en minder milieuvervuilende manier. Zo kunt u met de fiets op vakantie gaan of uw vakantie of vliegticket compenseren door bomen aan te laten planten. 

Energie vergelijken

Heeft u er wel eens bij stil gestaan om energie te vergelijken? Een energie vergelijk kost weinig tijd en loont al snel. Duurzame energie is gemakkelijk aan te vragen en kost u meestal niets extra’s. In tegendeel, duurzame energie is vaak goedkoper dan "gewone" energie. Bent u benieuwd wat het u en het milieu op kan leveren? Een energie vergelijk kunt u eenvoudig beginnen op Goedkoopste Energieleverancier.net  Zoals de naam al zegt, vindt u hier eenvoudig de goedkoopste energieleverancier want zij vergelijken onafhankelijk energie en prijzen van alle energie leveranciers. U kunt bovendien eenvoudig aangeven dat u enkel duurzame energie wilt. Dat helpt het milieu en u houdt geld over om (h)eerlijk en duurzaam op vakantie te gaan. Start vandaag nog een energie vergelijk en stap over op de goedkoopste energieleverancier van duurzame energie,

TUI Fair Travel banner