Schoolkamp

Een schoolkamp kan ook duurzaam.

SNP wandelvakanties banner

Veel scholen uit het basisonderwijs organiseren jaarlijks voor de kinderen een schoolkamp. Dat kan een lang weekend zijn, een aantal dagen doordeweeks of een combinatie van beide. Er zijn voor alle leeftijdsgroepen basis school schoolkampen. Ook voor groep 6, 7 en 8. Een schoolkamp of schoolreisje is een ideale manier om kinderen aan school, de leraren en aan elkaar te laten wennen. Het is ook een stap voor kinderen naar meer zelfstandigheid en het vinden van de eigen identiteit. Je hebt naast het schoolkamp, ook andere vormen van vakantiekampen.  De bekendste zijn de werkweek en zomerkamp

Waar worden schoolkampen gehouden?

vipio dagaanbieding banner

De meeste schoolkampen en werkweken worden in Brabant, Gelderland en de Ardennen gehouden. Dit zijn de provincies waar je ook grote vakantiehuizen en groepsaccommodaties vindt zoals vakantieboerderijen en kampeerboerderijen. Soms hebben de ze grote accommodaties wel een capaciteit van 150 tot 200 personen en kunnen er schoolkampen voor meerdere groepen tegelijkertijd georganiseerd worden. Dat is praktisch en duurzamer. 

Hoe maak je een schoolkamp duurzamer?

Het is belangrijk dat kinderen op jonge tijd al geleerd wordt dat ons milieu belangrijk is en we voorzichtig met de natuur om  moeten gaan. Een schoolkamp of werkweek is de ideale periode om kinderen wat bij te brengen over de natuur en het milieu.  Ook kan er aandacht worden gegeven aan flora en fauna. Belangrijk is het dan wel om als school het goede voorbeeld te geven. Reizen met de trein naar de schoolkamp accommodatie is vaak niet haalbaar maar carpoolen en met volle auto’s rijden, is een goed signaal,.  Als de kinderen tijdens een schoolkamp zelf de maaltijden moeten bereiden, is het belangrijk te werken met lokale producten. Laat kinderen zelf maar eens producten voor het schoolkamp inkopen en eens langs een grote natuurvoedingswinkel gaan.  Daar leren ze veel van. Een speurtocht in het bos helpt de natuur meer te waarderen.

Schoolkamp voor middelbare scholieren wordt "werkweek genoemd".

Ook scholieren die op de middelbare school zitten, gaan regelmatig op schoolkamp. Alleen noem je dat voor die groep "de werkweek".   Tijdens een werkweek kan de band met de leraren verbeterd worden en kan er aan een bepaald project gewerkt worden. Leerlingen leren elkaar beter kennen en ook hoe een groep functioneert. Kortom, zowel de schoolkamp als werkweek dragen bij aan meer saamhorigheid en leerlingen die leren samenwerken en zelfstandiger worden.

TUI Fair Travel banner