Op vakantie met de auto, is dat duurzaam?

Is op vakantie gaan met de auto verantwoord in het kader van duurzaamheid?

SNP wandelvakanties banner

Wie milieuvriendelijk en duurzaam leeft, zal bij het boeken van de vakantie mogelijk ook rekening houden met het vervoer van en naar het vakantie adres. En dan zie je al gelijk de praktische problemen want ook al ben je duurzaam ingesteld, je ontkomt er niet aan om met de auto, vliegtuig of ander milieuvervuilende manier je te verplaatsen.  De vraag is, als we het over autovakanties hebben, of dit duurzaam kan zijn.

De meeste mensen gaan met de eigen auto op vakantie.

vipio dagaanbieding banner

De meeste mensen die een vakantiehuis hebben gehuurd, gaan met de eigen auto op vakantie. Als je een vakantiehuis hebt gehuurd, neem je in de regel je eigen eten en kleding en dergelijke mee en is een auto erg handig. Als je kinderen hebt en die nemen ook nog eens hun speelgoed en dergelijke mee is een ruime auto zelfs onontbeerlijk.  De vraag is of het ook anders kan.. Maar eerst maar eens de vraag beantwoorden, kan een autovakantie ook duurzaam zijn??

Het antwoord is ja.  Iemand die een elektrische auto rijdt die wordt opgeladen door energie die duurzaam is opgewekt, is lekker duurzaam bezig. Iemand die met een oudere benzineauto met een gemiddelde snelheid van 120 kilometer meer dan 1.000 kilometer aflegt, uiteraard niet. Daar tussen in, heb je van allerlei niveau's. Een ding is zeker , vakantie met een benzine, gas of dieselauto is zeker niet de duurzaamste manier om op vakantie te gaan. Vliegen ook niet, zelfs niet als je je CO2 uitstoot compenseert.  Maar wat is dan wel een duurzame manier van vakantie vieren??

Fietsvakanties en wandelvakanties het meest duurzaam.

Binnen het duurzaam toerisme zijn fietsvakanties en wandelvakanties duidelijk het duurzaamst. Zeker als je dat ook nog eens doet in combinatie met vervoer met de trein. Op de website duurzaam toerisme vind je alles over fietsvakanties en wandelvakanties.

Goed verzekerd op reis gaan bij auto vakantie.

Een autovakantie is naats een vliegvakantie niet alleen de minst duurzame manier van op vakantie gaan als we naar het vervoer kijken maar ook nog een risicovolle. Zeker bij een autovakantie waarbij je meer dan 1.000 kilometer reist en de vermoeidheid van de autobestuurder(s) uiteindelijk ook nog eens gaat meespelen, is een goede verzekering erg belangrijk. Sluit daarom altijd een goede autoverzekering af met een goede dekking in het buitenland en een reisverzekering voor het hele gezin.
Je kunt ook een groene autoverzekering afsluiten als je duurzaamheid belangrijk vindt.

Als er in het buitenland dan een calamiteit plaats vindt, kan je in ieder geval terugvallen op je verzekering.

TUI Fair Travel banner