Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-WiedenTags: huisje aan het water, Nationaal Park, vakantiehuis aan het water, Weerribben-Wieden

SNP wandelvakanties banner

Ontdek het laagveenmoerasgebied van Nationaal Park Weerribben-Wieden

 

Nationaal Park Weerribben-Wieden is met zijn ruime 10.000 hectare met recht het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa te noemen.  Het is een prachtig natuurgebied in Overijssel.

Het is een uniek gebied om een vakantiehuis aan het water  te huren.

 

Veelzijdig en uniek natuurgebied

Wil je een park ontdekken met veelzijdigheid, dan zit je hier zeker goed. Ook om een groepsaccommodatie Weerribben te boeken. Hier vind je plassen, sloten en meren, maar ook moerasbossen, rietpercelen en hooilanden. Het is dan ook de ideale plek voor verschillende bijzondere dieren en planten wat het aantrekkelijk maakt voor fietsen, varende en wandelende bezoekers. Huur een huisje in het bos in Overijssel of een huisje aan het water.

vipio dagaanbieding banner

In de omgeving rond Nationaal Park Weerribben-Wieden vind je veel water en bos.


Ontdek verschillende soorten leefruimtes voor dieren en planten

De veelzijdigheid aan leefgebieden maakt het de moeite waard dit park te bezoeken. Water en land wisselen elkaar telkens af, waardoor je steeds weer het gevoel hebt ergens anders te lopen. Door de verschillende landschapstypes zijn er ook andere dieren en planten te ontdekken, wat een wandeling in dit park erg bijzonder maakt. Wel is het heel duidelijk dat dit gebied is gemaakt door de mens, met zijn rechte geulen, kanalen, moerasbossen en hooilanden.

Verschillende wateren

Water is voor alles en iedereen belangrijk, maar is ook zeker de bepalende factor voor alle dieren en planten in dit Nationaal Park. Enerzijds heb je het rustige water van de trekgaten en de sloten waar je planten zoals de krabbenscheer en de kikkerbeet kunt vinden. Op het water zijn veel moerasbewoners te vinden zoals insecten en watervogels, maar ook de otter.

Anderzijds heb je natuurlijk ook de oevers, waar je planten als riet en watermunt kan vinden. in dit water zal je eerder vissen als de snoek en de blankvoorn tegenkomen, maar ook kokerjuffers en libellen.


De hooi- en rietlanden

Wanneer wortels en wortelstokken van planten zich onder water verstrengelen ontstaan er kraggen. Deze worden begaanbaar op het moment dat ze dik genoeg zijn. Op deze kraggen groeien verschillende planten zoals het moeraskartelblad en verschillende orchideeën. Doordat deze hooilanden erg bloemrijk zijn trekken deze insecten aan, zoals de zeldzame vuurvlinder, het oranjetipje en de zilveren maan. Deze insecten trekken op hun beurt weer verschillende vogels aan.

En dan heb je ook nog de rietlanden, waar weer andere soorten voorkomen zoals de moerasmelkdistel en de galigaan. Echter kun je hier vooral verschillende vogelsoorten ontdekken, want het riet is voor hen erg belangrijk. Daarom blijft er ook elk jaar een gedeelte van het riet staan, hier maken de bosrietzanger en de kleine karekiet hun nesten van.


De moerasbossen

En dan zijn er natuurlijk ook nog de moerasbossen. Vroeger, zo rond 1950, werd er minder riet gemaaid waardoor ook jonge bomen hun kans kregen om door te groeien. Op deze manier zijn er veel moerasbossen ontstaan. Binnen deze bossen vind je ook eendenkooien. Deze werden in de 19 eeuw gebruikt om eenden te vangen voor de slacht, maar tegenwoorden is dit vooral de plek van rust en beschutting voor de boommarter en de otter.


De JeugdNatuurClub in het Nationaal Park

Bezig zijn in de natuur en hier meer over leren is voor kinderen heel belangrijk. Daarom organiseert de jeugd Natuur Club verschillende activiteiten voor kinderen. Maar ook de Junior Rangers zijn hier aanwezig, en gaan zelfs nog wat verder. Zij krijgen namelijk ook echt inzicht in de verschillende werkzaamheden van de boswachters en andere werknemers en vrijwilligers.

Niet alleen leren de kinderen met respect om te gaan met de natuur, maar ze beleven de natuur ook echt. Van september tot en met mei zijn er verschillende activiteiten te vinden, elke maand in het teken van een ander thema.


Bezoekerscentrum Nationaal Park Weerribben-Wieden

In dit Nationaal Park zijn drie bezoekerscentra te vinden samen met een informatiepunt. Aan de noordkant van het park vind je Buitencentrum Weerribben. Hier kun je terecht voor verschillende activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende routes voor een fiets- of wandeltocht, maar ook voor het boeken van een kano, fluisterboot of een overdekte rondvaartboot. Op deze manier kun je het park ontdekken vanaf allerlei verschillende kanten.  Tip, bij het Bezoekerscentrum vind je ook informatie om op de beste plek een huisje in de natuur te kunnen huren.

Bezoekerscentrum De Wieden


Aan de westkant van De Wieden vind je Bezoekerscentrum De Wieden. Ook hier kun je terecht voor verschillende routes die je af kunt leggen, maar er zijn hier ook regelmatig activiteiten te vinden. Dit centrum is onderdeel van Natuurmonumenten, dus ook de OERRR dagen worden hier georganiseerd. Ook kun je hier meer informatie krijgen over de watertoren van het Sint Jansklooster, de kleine molen paaltjasker, de verschillende uitkijktorens in De Wieden en de Eendenkooien in De Wieden.


Museum Schoonewelle

Aan de zuidkant van De Wieden vind je daarnaast nog het museum Schoonewelle. Dit is een museum voor natuur en ambacht welke is gevestigd in Sluuspoort Zwartsluis. Hier vind je verschillende exposities en tentoonstellingen. Wat denk je bijvoorbeeld van de geschiedenis van Zwartsluis, eeuwenoude sporen en een collectie geprepareerde vogels en zoogdieren? Bij deze collectie is ook een speurtocht aanwezig voor kinderen, zodat zij op een speelse manier meer te weten komen over deze collectie.

Verder zijn er voor de wat oudere kinderen verschillende puzzeltochten die ze kunnen doen, terwijl de jongere kinderen juist kunnen genieten van de speelhoek. Ook is er een videohoek aanwezig waar verschillende natuurfilms bekeken kunnen worden en is er in de Theetuin de mogelijkheid wat lekkers te eten en te drinken.

Excursies in de buurt

Als je dan naar dit Nationaal Park gaat, is de omgeving ook zeker niet over te slaan. Plan bijvoorbeeld een dag Giethoorn in, want ook hier is ontzettend veel te doen.  Je kunt zelf een huisje aan het water in Giethoorn huren.  Ook een huisje aan het water met sloep.

Giethoorn staat natuurlijk bekend om zijn wateren en het is dan ook zeker aan te raden een tochtje over het water te boeken. Daarnaast zijn er veel accommodaties waar je terecht kunt om je dag compleet te maken. wil je graag het water op? Ga dan naar een paviljoen om een boot te huren of om de verschillende activiteiten te doen. maar ook Steenwijk, de Zuiderzee en de verschillende handelssteden zijn zeker de moeite waard om heen te gaan.

En wil je graag wandelen, maar heb je het Nationaal Park al gezien? Dan kun je ook prima een wandeltocht maken in Giethoorn. Op deze manier kom je op plekken die je anders wellicht over zou slaan, kom je volledig tot rust door het water en de natuur, en kun je optimaal genieten van de verschillende terrassen aan de grachten.

 

Geplaatst door: Webmaster op maandag 25 oktober 2021Geen reactiesPlaats een reactie

Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
TUI Fair Travel banner