Detoxen | Wat moet je doen als je wilt detoxen

SNP wandelvakanties banner

Wat moet je doen om te detoxen?

Indien je de term detoxen tegenkomt is de kans groot dat je er geen benul van zal hebben. Maar kort gezegd houdt detoxen in dat je stappen onderneemt om je lichaam innerlijk te ontdoen van alle onzuivere stoffen in je lichaam. Dit wordt ook wel het ontgiften of ontslakken genoemd. Dit kun je het best realiseren door je voedingspatroon aan te passen. Het is dan ook niet gek dat de term ‘detox’ van het het woord detoxificatie is herleid. Detoxificatie heeft alles te maken met ontgiften. Een andere gangbare term die hiervoor ook aangehouden wordt is ontslakken. Indien je van plan ben om te detoxen, dan is het raadzaam om de volgende alinea’s te lezen. Je kunt beginnen met een detox kuur te volgen in combinatie met vasten. Dit kan je thuis doen maar ook tijdens een detox vakantie.
 

Detox kuur

vipio dagaanbieding banner

Ontgiften en afvallen tijdens een detox kuur.

Belangrijk bij een detox kuur is het ontgiften.  Ontgiften betekent dat je lichaam wordt schoongemaakt. Dat heeft met name te maken met het verwijderen van afvalstoffen via de lever. Een lichaam wat gereinigd is, functioneert beter. Een tweede voordeel van een detox kuur is het begrip “afvallen”. Indien je een aantal dagen geen vast voedsel tot je neemt en uitsluitend leeft op sapjes van groente en fruit, zal je veel opgeslagen vetten verbranden. Dat zorgt weer voor het afval effect. Een 3, 5 of 7 daagse detox kuur staat garant voor afvallen en ontgiften
 

Pas je voedingspatroon aan

Je voedingspatroon aanpassen is een van de manieren hoe je je lichaam kunt detoxen. Een goede insteek die hierbij heel erg nuttig kan zijn is je dag beginnen met lauwwarm water gecombineerd met sap en het nuttigen van een halve citroen. Verder kun je ook erop toezien dat je 300 gram groenten en 2 stuks fruit naar binnen werkt op wekelijkse basis. Twee keren in de week vette vis nuttigen is zeker een goede aanzet om te kunnen detoxen. Ben je dol op vleesproducten, gebruik dan uitsluitend de vleessoorten die biologisch van aard zijn. En probeer zeker wat vaker vegetarisch of veganistisch te eten. Verder zijn er ook andere aspecten die je zeker moet vermijden als je graag zou willen detoxen. Deze zijn onder andere suikerproducten, nicotine, witmeelproducten en eten die voorbewerkt zijn.  Eerder schreven we over vakanties voor vegetariërs. Ook best een goed idee als je een periode gezond wilt leven.
 

Verstopte darmen banner

Detoxen over een langere periode

Heb je je voorgenomen om over een langere periode te detoxen? Dan moet je dit zeker goed inbouwen. Voordat je aan een langere detox periode begint is het raadzaam om op een structurele manier je voeding te gaan minderen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde producten zoals koffie, zwarte thee, suiker en bewerkte voedingsmiddelen aan de kant te schuiven. Je lichaam begint dan hieraan te wennen. Daarnaast is het goed om alleen te eten als je honger hebt. Indien er sprake is van lust, train je jezelf om niets te nuttigen of water te drinken. Bereid je mentaal voor op een periode waarbij je de verleiding zal moeten doorstaan om niet toe te geven aan verschillende lekkernijen. Want laten we wel wezen, jij gaat detoxen maar je omgeving niet.
 

Het natraject

Na een detox periode mag je natuurlijk uitkijken naar de verschillende voordelen die het met zich heeft meegebracht. Op de eerste plaats is het zo dat je afvalstoffen in je lichaam kwijt zal raken en dit zal zeker ervoor zorgen dat je verschillende soorten ziektes voorkomt. In het verlengde hiervan is het zo dat je zult merken dat je bent afgevallen. En afvallen is iets wat ze zeker willen hebben. Verder garandeert het detoxen een prettige nachtrust. Daarnaast zul je ook merken dat je huid een mooie tint krijgt.

Detox kuur

TUI Fair Travel banner